IRLEN KLINIKA SLOVENIJA

00 386 70 76 9991

Simptomi

Pri vsaki osebi s skotopičnim oz. Irlen sindromom se simptomi kažejo individualno in se lahko razlikujejo glede na tip, stopnjo resnosti in glede na to, kako hitro težave nastopijo.

Ključna pri reševanju težav je uporaba Irlen metode, s katero prilagodimo diagnostiko vsaki osebi tako, da omogoča določitev najboljših barvnih filtrov zanjo.

Občutljivost na svetlobo

Light Sensitivity.png

OBČUTLJIVOST NA SVETLOBO. Osebe s skotopičnim oz. Irlen sindromom so občutljive na različne vrste svetlobe in bleščanje. Večina je na soncu težko brez sončnih očal, ponoči težje vozijo zaradi bleščanja žarometov nasproti vozečih avtomobilov, pod fluorescentnimi oz. neonskimi lučmi pa postanejo napete, počutijo se nelagodno, težko ohranjajo pozornost skupaj z branjem in poslušanjem. Večina oseb s skotopičnim oz. Irlen sindromom, ki so občutljive na svetlobo, raje bere pri šibkejši svetlobi; obstajajo pa tudi osebe, ki potrebujejo več svetlobe za branje. 

 

Težave pri branju

Reading Problems.png

TEŽAVE PRI BRANJU ČRNEGA BESEDILA NA BELEM PAPIRJU. Za mnoge osebe s skotopičnim oz. Irlen sindromom je branje črnega besedila na beli podlagi zelo naporno in pogosto zahteva ponovno branje besedila za razumevanje prebranega. To se dogaja, ker bel papir prevladuje nad natisnjenim besedilom in je pri tem belina premočna. Črke se lahko stisnejo bolj skupaj, se tresejo, premikajo, meglijo, izginjajo, obračajo, zato je besedilo težje brati. Enaki problemi se lahko pokažejo pri branju notnega zapisa in številk.

Branje je zato neučinkovito. Osebe ne morejo brati hitro, berejo besedo za besedo, preskakujejo besede in vrstice, vrstice ponovno prebirajo, ne morejo brati dlje časa, koncentracija hitro popusti, med branjem potrebujejo odmore, imajo težave s sledenjem vsebini v besedilu. Pogosto uporabljajo prst ali ravnilo, da bi lažje sledili besedilu pri branju, in raje berejo krajše sestavke kot knjige.

Ker osebe s skotopičnim oz. Irlen sindromom besedila še nikoli niso videle pravilno, so večinoma prepričane, da besedilo vsi vidijo enako kot oni sami. Zato je naša naloga, da otroke in odrasle, ki težko berejo, ne sprašujemo, kaj vidijo, temveč kako vidijo.

 

Pozornost in koncentracija

Attention and Concentraion.png

TEŽAVE S POZORNOSTJO IN KONCENTRACIJO. Oseba s skotopičnim oz. Irlen sindromom, ki težko bere, se težko osredotoča na učenje, pisanje nalog in delo z računalnikom, si pogosto jemlje odmore, postane razdražljiva, nemirna ali utrujena. Enako je tudi, ko opravlja druge vizualno zahtevne naloge.  

 

Naprezanje in utrujenost

Strain & Fatigue.png

NAPREZANJE IN UTRUJENOST. Osebe s skotopičnim/Irlen sindromom se zaradi naprezanja pogosto počutijo nelagodno. Lahko gre za utrujenost, zaspanost, razdražljivost, anksioznost, glavobole, vrtoglavico,  nemir ali pa za nezmožnost ostati zbran. To lahko vpliva na dolžino branja, sproščenost pri branju, učenju ali delanju domačih nalog.

 

Glavoboli in migrene

Headaches & Migraines.png

GLAVOBOLI IN MIGRENE, bolečine v trebuhu, vrtoglavica in izčrpanost predstavljajo le nekaj simptomov fizičnega počutja, ki jih lahko ublažimo z nošenjem Irlen spektralnih filtrov. Te simptome lahko sproži vrsta sprožilcev:

 • Nelagodje pri sončni svetlobi
 • Nelagodje pri svetlih ali fluorescentnih oz. neonskih lučeh
 • Bleščanje žarometov nasproti vozečih vozil ponoči
 • Bleščanje v kakršni koli obliki tudi podnevi
 • Nelagodje pri uporabi računalnika
 • Stres in naprezanje pri daljšem branju
 • Stres in naprezanje ob vizualno-intenzivnih aktivnostih
 • Težave pri gledanju v črte in druge vzorce
 • Svetle barve, ki so moteče
 • Bleščanje ob sneženju, dežju ali megli
 

Popačenja besedila in predmetov v prostoru

Print or Enviromental Distortions.png

Besedilo na beli podlagi: ni jasno ali ni pri miru, npr.: lahko se zdi megleno, se premika ali izginja.

Predmeti v prostoru: nekatere osebe predmetov ne vidijo pri miru ali na pravem mestu.

 

Zaznava globine

Depth Perception.png
 • Slabo zavedanje svojega telesa in prostora
 • Občutljivost na svetlobo
 • Težave s stopnicami, tekočimi stopnicami ali pri lovljenju žoge
 • Slaba fina in groba motorika

 

Irlen metoda omogoča edinstveno podporo otrokom in odraslim s skotopičnim oz. Irlen sindromom, ki imajo težave z branjem ali učenjem, nizko motivacijo, motnjo pozornosti in koncentracije, težave z disciplino, glavobole, migrene, avtizem ali travmatsko poškodbo glave.

Simptomi skotopičnega oz. Irlen sindroma imajo širok razpon, Irlen tehnologija se pri tem osredotoča na ključni problem: možgani niso sposobni pravilno procesirati vidnih informacij. Pomagamo jim z Irlen barvnimi spektralnimi filtri.

Irlen metodo ne pomagamo le osebam, ki imajo težave pri branju in učenju. Tudi dobrim bralcem in nadarjenim učencem/dijakom/študentom, ki imajo katerega od ostalih simptomov, lahko pomagamo k boljšemu vidnemu zaznavanju in posledično k boljši kvaliteti življenja.  

Copyright © 1998-2006 by Perceptual Development Corp/Helen Irlen.  
Translated by Polona Kelava and Ljubica Kosmač. All rights reserved.
www.irlen.com