DRUGA STOPNJA TESTIRANJA – DIAGNOSTIKA PO METODI IRLEN

Diagnostiko opravljamo le pri osebah, ki jim je bil skotopični sindrom potrjen na prvi stopnji testiranja pri certificiranem presojevalcu skotopičnega sindroma po metodi Irlen ali pri takšnem, ki je v postopku pridobitve certifikata.

Obrazec za prijavo na drugo stopnjo testiranja – diagnostiko, najdete na koncu te strani.


OPIS OBRAVNAVE NA DRUGI STOPNJI – DIAGNOSTIKE

Obravnava za določitev barvnih filtrov Irlen oz. diagnostika: traja običajno dve do tri ure, v redkih primerih pa je potrebnih več obiskov.

Na tej obravnavi diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen sistematično uporabi vrsto nalog, ki mu s pomočjo povratne informacije testirane osebe pomagajo določiti optimalno individualno barvo očalnih stekel (barvnih filtrov), ki omogočijo natančno in nenaporno predelavo vizualnih informacij, s čimer ta lažje funkcionira pri branju, tudi pri prepisovanju s šolske table, v notranjih prostorih, v zunanjih prostorih, med vožnjo ter pri mnogih drugih aktivnostih. S takšno natančno določeno barvo, ki ustreza osebi v vseh okoliščinah, obdelajo očalna stekla (ki so lahko običajna ali pa že vsebujejo predpisano dioptrijo) v Irlen laboratoriju v Kaliforniji.

Poglejte si nekaj izjav in izkušenj uporabnikov barvnih filtrov Irlen.

POZOR: Odtenek barve filtrov Irlen ni skoraj nikoli enak barvi določenih folij Irlen, predvsem pa je bistveno bolj kompleksen. Zato ne barvajte očal z barvo, ki osebi ustreza kot podlaga za branje (v obliki barvnih folij ali barvnega papirja), saj lahko s tem povzročite več težav. Odtenek filtrov mora določiti za to usposobljena oseba.

Osebe brez skotopičnega sindroma bi lahko načeloma uporabljale katere koli filtre, le da jim je brez njih bolje. Osebe, ki imajo skotopični sindrom, pa lahko imajo na katere koli barvne filtre tudi zelo negativno reakcijo. 

Metoda Irlen, s katero individualni odtenek filtrov določamo pri nas, omogoča edinstveno podporo otrokom in odraslim s skotopičnim sindromom, ki imajo težave z branjem ali učenjem, nizko motivacijo, motnjo pozornosti in koncentracije, težave z disciplino, glavobole, migrene, avtizem ali travmatsko poškodbo glave.

Simptomi skotopičnega sindroma imajo širok razpon, tehnologija Irlen se pri tem osredotoča na ključni problem: možgani niso sposobni pravilno procesirati vidnih informacij. Pomagamo jim z individualno določenim barvnim odtenkom filtrov Irlen.

Z metodo Irlen ne pomagamo le osebam, ki imajo težave pri branju in učenju. Tudi dobrim bralcem in nadarjenim učencem/dijakom/študentom, ki imajo katerega od ostalih simptomov, lahko pomagamo k boljšemu vidnemu zaznavanju in posledično k boljši kvaliteti življenja.

Dodatne informacije o skotopičnem sindromu boste našli na spletni strani: www.irlen.com (The Irlen Institute).

Če potrebujete svetovanje v povezavi s skotopičnim sindromom in/ali testiranje, pokličite na 070 769 991 ali pišite na info@irlenslovenia.com, radi bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Kadar se ne oglasimo, to pomeni, da opravljamo testiranja. Kličite le enkrat, klic pa zagotovo vrnemo v najkrajšem možnem času.


CENA DIAGNOSTIKE

Testiranje za določitev barvnih filtrov Irlen oz. diagnostika stane 490,00 €, kamor so vključeni pregled (ali več pregledov, če je to potrebno) in individualni barvni filtri v obliki barvnih očalnih stekel, ki jih z individualno določeno barvo za vsakega posameznika obdelajo v laboratoriju v Kaliforniji, ZDA. V to ceno niso vključeni okvirji očal, v katere se filtri vstavijo.

V kolikor diagnostik kljub temu, da je bil skotopični sindrom na osnovni stopnji potrjen, ne more določiti barve filtrov (to se lahko zgodi pri ekstremno zakompliciranih oblikah skotopičnega sindroma), ne plačate nič.

Kontrolni pregledi. Kontrolni pregledi enkrat letno so potrebni zato, da se preveri, ali individualno določena barva še vedno deluje optimalno. Barvni odtenek se v času hormonskih sprememb (pubertete, nosečnosti) in močnih stresnih situacij zaradi kemičnih sprememb v možganih lahko spremeni. Preveritev odtenka opravi certificirani diagnostik, najpogosteje tisti, ki je opravil prvotno diagnostiko.

Cena obravnave za preveritev odtenka: 75,00 € na uro, traja pa od ene ure do dveh, odvisno od zahtevnosti primera. V kolikor ugotovimo, da je potrebna prilagoditev odtenka, je k temu potrebno prišteti še ceno za nove barvne filtre Irlen. Svetujemo, da se na kontrolni pregled naročite pravočasno.


PRIJAVA NA DRUGO STOPNJO TESTIRANJA – DIAGNOSTIKO

Drugo stopnjo obravnave opravljamo na Inštitutu za skotopični sindrom/Irlen kliniki v Ljubljani, v Šenčurju pri Kranju in v Velenju.

Čakalna vrsta je skupna za celotno Slovenijo, povabljeni boste na prvi prosti termin, glede na vrstni red v čakalni vrsti. Trenutna čakalna doba na diagnostiko je 2 meseca.

Pred prijavo na diagnostiko je potrebno opraviti prvo stopnjo testiranja pri katerem od presojevalcev .

Na diagnostiko se lahko prijavite na dva načina:

Možnost 1:

Izpolnite spodnji obrazec in nam ga pošljete.

PRIJAVA NA DIAGNOSTIKO ZA OTROKE


PRIJAVA NA DIAGNOSTIKO ZA ODRASLE


Možnost 2:

Pošljite e-sporočilo na naslov: info@irlenslovenia.com z naslednjimi podatki:

  • Ime in priimek osebe, ki se bo testirala, rojstni datum, ter naslov.
  • Kontaktni podatki: e-naslov in telefonska številka (v kolikor na diagnostiko prijavljate otroka, naj bodo to podatki enega od staršev ali skrbnikov).
  • Podatek o tem, kateri presojevalec je izvedel osnovno stopnjo testiranja.
  • Podatek o tem, ali ima oseba, ki se bo testirala, dioptrijo (v primeru, da je odgovor pritrdilen, opišite tudi, ali se ta dioptrija nosi stalno ali občasno).
  • Izjavo: »Strinjam se, da za potrebe diagnostike pridobite vse ugotovitve osnovnega testiranja od presojevalca.«
  • Izvida, ki ste ga prejeli, NE PRILAGAJTE.