PREDAVANJE O SKOTOPIČNEM SINDROMU oz. sindromu Helen Irlen® ob mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem oz. Irlen® sindromu (16. 10. 2018) s pričevanji uporabnikov barvnih filtrov Irlen

Organizator: Trubarjeva hiša literature     

Predavateljica doc. dr. Polona Kelava, direktorica Inštituta za skotopični sindrom, Irlen® klinike Slovenija, certificiran diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen®

Opis predavanja:

Ali težko berete? Ste občutljivi na svetlobo ali Vas moti bleščanje belega lista pri branju? Se Vam premikajo črke na papirju? Se težko zberete? Imate glavobole ali postanete pri branju zaspani? Se branju izogibate? Morda imate skotopični sindrom! Skotopični sindrom se v praksi pogosto, a ne vedno, kaže v obliki težav, ki so včasih podobne težavam oseb z disleksijo. Pri osebah z disleksijo je pogosto prisoten, vendar z njo ni pogojen. Še pogostejši je pri osebah z drugimi učnimi težavami, najdemo pa ga tudi pri osebah z ADHD, pri osebah s težavami avtističnega spektra ter pri tistih, ki so občutljivi na svetlobo ter jih mučijo glavoboli ali migrene. Po njegovi utemeljiteljici Helen Irlen je v svetu imenovan tudi sindrom Irlen® in pomeni težavo v vidnem zaznavanju. Vizualni korteks v možganih nepravilno zaznava eno izmed barv ali več njih, zaradi česar vidne informacije, ki do možganov pridejo po vidnem živcu, zaznava drugače. Največ težav pogosto povzroča ravno pri branju črnih črk na belem papirju. Besedilo se namreč popači: črke in besede se lahko prekrivajo, se premikajo po listu ali se dvigajo z njega, zaradi bleščavosti podlage so slabo vidne, nejasne, vrstice se prepletejo med seboj in valovijo. V naporu, da bi prebral napisano, lahko bralca začne boleti glava, pojavljajo pa se lahko tudi drugi simptomi, kot na primer pikajoč in žgoč občutek v očeh, utrujene oči, zehanje, motnje koncentracije, slabost, omotičnost in druge. Skotopični sindrom lahko povzroča manjše težave, kot je npr. problem dolgotrajnega koncentriranega branja, lahko pa že ob prvem pogledu na list papirja zaradi najrazličnejših simptomov nastopijo hude težave z branjem. Ne gre za optični problem, zato nam pregled pri okulistu ne bo prinesel rešitve. Posledice skotopičnega sindroma lahko omilimo ali odpravimo z barvnimi folijami Irlen® ali barvnimi spektralnimi filtri Irlen®… Na predavanju je podrobno predstavljen skotopični sindrom, izvedeli smo, kako ga prepoznamo pri otrocih ali odraslih ter kako lahko pri njem pomagamo in težave v celoti odpravimo.

Predstavljeni so tudi uspešni primeri iz Slovenije (čas predvajanja posnetka od 1 ure naprej), saj smo doslej že mnogim pomagali težave v celoti odpraviti ali pa jih občutno zmanjšati – tu uporabniki barvnih filtrov Irlen osebno spregovorijo o svojih zgodbah, povezanih s skotopičnim sindromom.

KAKO MI PRI BRALNIH IN DRUGIH TEŽAVAH POMAGAJO BARVE?

PREDSTAVITEV ODPRAVLJANJA TEŽAV ZARADI SKOTOPIČNEGA SINDROMA SKOZI PRIMERE IZ PRAKSE ob mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem sindromu oz. sindromu Helen Irlen (16. 10. 2019)

Organizator: Trubarjeva hiša literature

Gostiteljici: Ljubica Kosmač, certificiran diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen®, strokovna vodja Inštituta za skotopični sindrom, Irlen klinike Slovenija ter doc. dr. Polona Kelava, certificiran diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen®, direktorica Inštituta za skotopični sindrom, Irlen® klinike Slovenija.

Gostje: uporabniki barvnih filtrov Irlen®

KAJ IMAJO SKUPNEGA BRALNE TEŽAVE, SKOK V DALJINO, UTRUJENOST, POSPRAVLJANJE OTROŠKE SOBE IN GLAVOBOL?

Na prvi pogled nič.

Kadar gre za dojemanje globine, preobremenjenost možganov in širino vidnega polja, ki so posledica skotopičnega oz. sindroma Irlen®, pa povezava ne izgleda več izmišljena.

Te in mnoge druge simptome skotopičnega sindroma so našteli gostje prijetnega popoldneva, uporabniki barvnih filtrov Irlen®, ko so pripovedovali o svojih izkušnjah »pred in po«.

Prisluhnite jim.

Glavni simptomi skotopičnega sindroma sicer so: občutljivost na svetlobo, težave pri branju in pisanju, težave s pozornostjo in koncentracijo, napetost in utrujenost, glavoboli in migrene, popačenja na belem listu in v okolici ter težave z zaznavanjem globine.

Pomembno je razumeti, da se pri vsakem posamezniku ne pojavijo vsi simptomi, pojavijo se v različnih kombinacijah in različno močno izraženi.

Na posnetku slišite individualne zgodbe o različnih težavah, ki jih je prinesel skotopični oz. sindrom Irlen®, ter o tem, kako smo te težave odpravili ali omilili z Irlen® barvnimi filtri.

BRANJE Z BARVNIMI FILTRI IRLEN IN BREZ BARVNIH FILTROV IRLEN

Kako bi (lahko) brali, če bi se vam črke premikale, “prestavljale”, kot reče deček na posnetku?

Poslušajte razliko v branju otroka s skotopičnim sindromom brez barvnih filtrov Irlen® in z barvnimi filtri Irlen®.

RAZPOREJANJE PO BARVAH Z BRAVNIMI FILTRI IRLEN IN BREZ BARVNIH FILTROV IRLEN

Gašper je vljuden, prijazen in vedoželjen učenec, ki ima zelo dobro podporo v domačem okolju in v šoli. Ob vsej podpori in lastni vztrajnosti ter motivaciji je učno uspešen učenec. Je otrok s posebnimi potrebami, težave ima s pozornostjo in koncentracijo (ADHD)/prejema medikamentozno terapijo. Težave ima tudi na področju učenja, njegove težave so se izražale predvsem na akademskih področjih branja in pisanja. Šibko je področje grafomotorike, njegovi zapisi so skoraj nečitljivi in neberljivi. Hude težave ima s senzorno integracijo okusa; vse zgrize od oblačila okoli ovratnika, pisala, radirke ipd., včasih vsebino tudi pogoltne. Dodatno so ga ovirale težave z delno barvno slepoto (ni prepoznaval rdeče, modre in vijolične barve). Specialna pedagoginja, ki je učenca imela v obravnavi, je posumila, da ima Gašper poleg vseh motenj tudi skotopični sindrom oz. sindrom Helen Irlen. Starši so izpolnili vprašalnik za samotestiranje pred presojanjem skotopičnega sindroma, ter nato opravili osnovno testiranje in testiranje za določitev barvnih filtrov Irlen®. Ob rednem nošenju očal se je hitro opazilo, da Gašper ne zamenjuje več barv (modra, rdeča in vijolična). Potem takem lahko domnevamo, da učenec nima delne barvne slepote, temveč je bila to posledica zaradi skotopičnega sindroma. Pri njem okvara receptorjev za barve ni bila ugotovljena, kar lahko pomeni, da je pri njem vizualni del možganov vzrok za nepravilno prikazovanje barv. (Pomembno je razumeti, da barvni filtri Irlen® klasične barvne slepote ne morejo odpraviti!)

Sortiranje perl/kock brez barvnih filtrov Irlen®: na posnetku se dobro vidi, da barve zamenja oz. nepravilno sortira po zahtevanih, ustnih navodilih.

Sortiranje perl/kock z barvnimi filtri Irlen®: Sprva presliši navodila zaradi motnje pozornosti in koncentracije (ADHD), ne zmore selektivne pozornosti (ločiti kaj je bolj oz. manj pomembno). Navodila sploh ni poslušal in je delo nadaljeval po predhodnem modelu. Ob opozorilu, da naj navodila posluša, usmeri pozornost na ustna navodila in jih upošteva ter ustrezno opravi, sortiranje perl/kock po zahtevanih barvah ustnega navodila.

Deček, ki ni ločil barv (a nima klasične barvne slepote), z barvnimi filtri Irlen® barve pravilno prepozna.