O BARVNIH OČALIH, KI »PAŠEJO«, O TEŽAVAH, KI JIH ODPRAVLJAJO IN O RUMENEM SNEGU

Pogovarjata se: Eliza in Miša

Vsekakor, barvna očala jima lepo pristojijo, a pomembneje je, da jima »pašejo« v smislu olajšanja na več področjih v življenju. Poudarek je na branju, kjer je razlika najočitnejša, ob simpatičnem pogovoru pa izvemo še o tem, kako sta prišli do diagnoze, o drugih težavah, ki sta jih imeli zaradi skotopičnega sindroma in o izboljšanju ob nošenju očal z barvnimi filtri Irlen®. 12-letna Eliza ima skotopični sindrom, skoraj 11-letna Miša pa kombinacijo z disleksijo. Bereta zanimive zgodbe in primerjata svoje branje; najprej brez pripomočkov, nato z barvnimi folijami in še z barvnimi filtri Irlen®; opazili boste, da izbrane barvne folije niso v enakem odtenku kot barvni filtri Irlen® v njunih očalih, a kljub temu vidimo, da uporaba folije prav tako (vsaj nekoliko) olajša branje. Kaj pa se zgodi, ko si zamenjata očala?

Za Irlen kliniko Slovenija pripravili: Vesna Jurjec Žvikart, univ. dipl. inž. str., certificirana presojevalka skotopičnega sindroma po metodi Irlen

BRANJE Z BARVNIMI FILTRI IRLEN IN BREZ BARVNIH FILTROV IRLEN

Kako bi (lahko) brali, če bi se vam črke premikale, “prestavljale”, kot reče deček na posnetku?

Poslušajte razliko v branju otroka s skotopičnim sindromom brez barvnih filtrov Irlen® in z barvnimi filtri Irlen®.

RAZPOREJANJE PO BARVAH Z BRAVNIMI FILTRI IRLEN IN BREZ BARVNIH FILTROV IRLEN

Gašper je vljuden, prijazen in vedoželjen učenec, ki ima zelo dobro podporo v domačem okolju in v šoli. Ob vsej podpori in lastni vztrajnosti ter motivaciji je učno uspešen učenec. Je otrok s posebnimi potrebami, težave ima s pozornostjo in koncentracijo (ADHD)/prejema medikamentozno terapijo. Težave ima tudi na področju učenja, njegove težave so se izražale predvsem na akademskih področjih branja in pisanja. Šibko je področje grafomotorike, njegovi zapisi so skoraj nečitljivi in neberljivi. Hude težave ima s senzorno integracijo okusa; vse zgrize od oblačila okoli ovratnika, pisala, radirke ipd., včasih vsebino tudi pogoltne. Dodatno so ga ovirale težave z delno barvno slepoto (ni prepoznaval rdeče, modre in vijolične barve). Specialna pedagoginja, ki je učenca imela v obravnavi, je posumila, da ima Gašper poleg vseh motenj tudi skotopični sindrom oz. sindrom Helen Irlen. Starši so izpolnili vprašalnik za samotestiranje pred presojanjem skotopičnega sindroma, ter nato opravili osnovno testiranje in testiranje za določitev barvnih filtrov Irlen®. Ob rednem nošenju očal se je hitro opazilo, da Gašper ne zamenjuje več barv (modra, rdeča in vijolična). Potem takem lahko domnevamo, da učenec nima delne barvne slepote, temveč je bila to posledica zaradi skotopičnega sindroma. Pri njem okvara receptorjev za barve ni bila ugotovljena, kar lahko pomeni, da je pri njem vizualni del možganov vzrok za nepravilno prikazovanje barv. (Pomembno je razumeti, da barvni filtri Irlen® klasične barvne slepote ne morejo odpraviti!)

Sortiranje perl/kock brez barvnih filtrov Irlen®: na posnetku se dobro vidi, da barve zamenja oz. nepravilno sortira po zahtevanih, ustnih navodilih.

Sortiranje perl/kock z barvnimi filtri Irlen®: Sprva presliši navodila zaradi motnje pozornosti in koncentracije (ADHD), ne zmore selektivne pozornosti (ločiti kaj je bolj oz. manj pomembno). Navodila sploh ni poslušal in je delo nadaljeval po predhodnem modelu. Ob opozorilu, da naj navodila posluša, usmeri pozornost na ustna navodila in jih upošteva ter ustrezno opravi, sortiranje perl/kock po zahtevanih barvah ustnega navodila.

Deček, ki ni ločil barv (a nima klasične barvne slepote), z barvnimi filtri Irlen® barve pravilno prepozna.