PREDAVANJE O RAZLIKAH IN PODOBNOSTIH MED SKOTOPIČNIM SINDROMOM IN ADHD ob mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem sindromu (19. 10. 2021)

Težave z vzdrževanjem pozornosti. To je nekaj, kar se vsakemu od nas občasno zgodi, pri osebah z ADHD pa je ta težava prisotna ves čas. Pa je res vedno vzrok za težave z vzdrževanjem pozornosti ADHD? Težave s pozornostjo lahko nekaterim posameznikom povzroča tudi skotopični sindrom! Da je težava (tudi) v skotopičnem sindromu, lahko posumimo predvsem, če opazimo razliko v funkcioniranju glede na vrsto svetlobe in kako dolgo smo ji lahko izpostavljeni ter glede na to, kako močna je svetloba. Če želite izvedeti več o skotopičnem sindromu, ADHD, razlikah in podobnostih med obema, vas vabimo, da si ogledate posnetek predavanja.

Organizator: Trubarjeva hiša literature Predavateljica: Petra Vovk, prof. def., certificirana diagnostičarka skotopičnega sindroma po metodi Irlen

PREDAVANJE O RAZLIKAH MED DISLEKSIJO IN SKOTOPIČNIM SINDROMOM ob mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem sindromu (19. 10. 2020)

Se lahko težave pri branju pojavijo zaradi skotopičnega sindroma ali disleksije? Je mogoče, da je pri isti osebi prisotno oboje? Na ti dve in še na mnogo drugih vprašanj smo odgovorili ob letošnjem mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem sindromu.

Za disleksijo so značilne težave z jezikovnim procesiranjem in fonološki primanjkljaji, zaradi česar posameznik težko prepoznava in v delovni spomin prikliče glasove v besedi, ki je zapisana. Za disleksijo je odgovoren levi senčni reženj, težave v zvezi z disleksijo pa omilimo predvsem z vajami branja, s poudarkom na fonemskem zavedanju.

Za skotopični sindrom pa so značilne težave z vizualnim procesiranjem in vizualna popačenja ter fizično neugodje, zaradi česar je prisotno megljenje, tresenje, premikanje črk ali spreminjanje besed, pogosto pa pride tudi do glavobolov, slabosti, izčrpanosti, napetosti v očeh … Za skotopični sindrom je odgovoren zatilni reženj oz. vizualni korteks, težave v zvezi s skotopičnim sindromom pa omilimo oz. odpravimo z individualno določenimi barvnimi folijami ali očali z barvnimi filtri Irlen®. Več o razlikah med disleksijo in skotopičnim sindromom boste izvedeli na posnetku.

Organizator: Trubarjeva hiša literature Predavateljici: Maja Volk, mag. prof. inkl. ped., in Petra Vovk, prof. def., obe cerificirani presojevalki skotopičnega sindroma po metodi Irlen

KAKO MI PRI BRALNIH IN DRUGIH TEŽAVAH POMAGAJO BARVE?

PREDSTAVITEV ODPRAVLJANJA TEŽAV ZARADI SKOTOPIČNEGA SINDROMA SKOZI PRIMERE IZ PRAKSE ob mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem sindromu oz. sindromu Helen Irlen (16. 10. 2019)

Organizator: Trubarjeva hiša literature

Gostiteljici: Ljubica Kosmač, certificiran diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen®, strokovna vodja Inštituta za skotopični sindrom, Irlen klinike Slovenija ter doc. dr. Polona Kelava, certificiran diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen®, direktorica Inštituta za skotopični sindrom, Irlen® klinike Slovenija.

Gostje: uporabniki barvnih filtrov Irlen®

KAJ IMAJO SKUPNEGA BRALNE TEŽAVE, SKOK V DALJINO, UTRUJENOST, POSPRAVLJANJE OTROŠKE SOBE IN GLAVOBOL?

Na prvi pogled nič.

Kadar gre za dojemanje globine, preobremenjenost možganov in širino vidnega polja, ki so posledica skotopičnega oz. sindroma Irlen®, pa povezava ne izgleda več izmišljena.

Te in mnoge druge simptome skotopičnega sindroma so našteli gostje prijetnega popoldneva, uporabniki barvnih filtrov Irlen®, ko so pripovedovali o svojih izkušnjah »pred in po«.

Prisluhnite jim.

Glavni simptomi skotopičnega sindroma sicer so: občutljivost na svetlobo, težave pri branju in pisanju, težave s pozornostjo in koncentracijo, napetost in utrujenost, glavoboli in migrene, popačenja na belem listu in v okolici ter težave z zaznavanjem globine.

Pomembno je razumeti, da se pri vsakem posamezniku ne pojavijo vsi simptomi, pojavijo se v različnih kombinacijah in različno močno izraženi.

Na posnetku slišite individualne zgodbe o različnih težavah, ki jih je prinesel skotopični oz. sindrom Irlen®, ter o tem, kako smo te težave odpravili ali omilili z Irlen® barvnimi filtri.

WEBINAR O SKOTOPIČNEM SINDROMU oz. SINDROMU IRLEN® (5. 2. 2019)

 Skotopični sindrom – osnove: Kako ga prepoznati? Kakšni so simptomi? Kaj lahko naredimo v razredu, da je učencem s skotopičnim oz. sindromom Irlen® pri pouku lažje?

Organizator: Rokusova centrifuga Predavateljica doc. dr. Polona Kelava, direktorica Inštituta za skotopični sindrom, Irlen® klinike Slovenija, certificiran Irlen® diagnostik.

PREDAVANJE O SKOTOPIČNEM SINDROMU oz. sindromu Helen Irlen® ob mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem oz. Irlen® sindromu (16. 10. 2018) s pričevanji uporabnikov barvnih filtrov Irlen

Organizator: Trubarjeva hiša literature     

Predavateljica doc. dr. Polona Kelava, direktorica Inštituta za skotopični sindrom, Irlen® klinike Slovenija, certificiran diagnostik skotopičnega sindroma po metodi Irlen®

Opis predavanja:

Ali težko berete? Ste občutljivi na svetlobo ali Vas moti bleščanje belega lista pri branju? Se Vam premikajo črke na papirju? Se težko zberete? Imate glavobole ali postanete pri branju zaspani? Se branju izogibate? Morda imate skotopični sindrom! Skotopični sindrom se v praksi pogosto, a ne vedno, kaže v obliki težav, ki so včasih podobne težavam oseb z disleksijo. Pri osebah z disleksijo je pogosto prisoten, vendar z njo ni pogojen. Še pogostejši je pri osebah z drugimi učnimi težavami, najdemo pa ga tudi pri osebah z ADHD, pri osebah s težavami avtističnega spektra ter pri tistih, ki so občutljivi na svetlobo ter jih mučijo glavoboli ali migrene. Po njegovi utemeljiteljici Helen Irlen je v svetu imenovan tudi sindrom Irlen® in pomeni težavo v vidnem zaznavanju. Vizualni korteks v možganih nepravilno zaznava eno izmed barv ali več njih, zaradi česar vidne informacije, ki do možganov pridejo po vidnem živcu, zaznava drugače. Največ težav pogosto povzroča ravno pri branju črnih črk na belem papirju. Besedilo se namreč popači: črke in besede se lahko prekrivajo, se premikajo po listu ali se dvigajo z njega, zaradi bleščavosti podlage so slabo vidne, nejasne, vrstice se prepletejo med seboj in valovijo. V naporu, da bi prebral napisano, lahko bralca začne boleti glava, pojavljajo pa se lahko tudi drugi simptomi, kot na primer pikajoč in žgoč občutek v očeh, utrujene oči, zehanje, motnje koncentracije, slabost, omotičnost in druge. Skotopični sindrom lahko povzroča manjše težave, kot je npr. problem dolgotrajnega koncentriranega branja, lahko pa že ob prvem pogledu na list papirja zaradi najrazličnejših simptomov nastopijo hude težave z branjem. Ne gre za optični problem, zato nam pregled pri okulistu ne bo prinesel rešitve. Posledice skotopičnega sindroma lahko omilimo ali odpravimo z barvnimi folijami Irlen® ali barvnimi spektralnimi filtri Irlen®… Na predavanju je podrobno predstavljen skotopični sindrom, izvedeli smo, kako ga prepoznamo pri otrocih ali odraslih ter kako lahko pri njem pomagamo in težave v celoti odpravimo.

Predstavljeni so tudi uspešni primeri iz Slovenije (čas predvajanja posnetka od 1 ure naprej), saj smo doslej že mnogim pomagali težave v celoti odpraviti ali pa jih občutno zmanjšati – tu uporabniki barvnih filtrov Irlen osebno spregovorijo o svojih zgodbah, povezanih s skotopičnim sindromom.