Mediji o skotopičnem sindromu in metodi Irlen

TV SLO 1, Infodrom, 2. 2. 2024

Mateja Leban: Urban in David ter skotopični sindrom

V vsakem razredu gre opravljanje šolskih obveznosti nekaterim  zelo dobro od rok, drugi pa imajo pri tem morda več preglavic. Včasih tudi zaradi zdravstvenih težav. Urban in David sedita v   istem sedmem razredu na Osnovni šoli Sostro in imata enako težavo, skotopični sindrom.

Radio Sraka, Naš vsakdanjik, 19. 1. 2024

Skotopični sindrom

Na Radiu Sraka se je o skotopičnem sindromu z voditeljem pogovarjala Petra Nograšek, profesorica razrednega pouka in presojevalka skotopičnega sindroma po metodi Irlen.

RTV SLO, Radio prvi, Med štirimi stenami, 15. 1. 2024

Cirila Štuber: Skotopični sindrom – pripomočkov za branje na maturi ne dovolijo uporabljati

Skotopični sindrom je motnja vizualne predelave informacij, ki lahko povzroča zelo blage težave, kot je utrujenost pri branju, ali pa glavobole, vrtoglavice in slabosti, ki osebi močno otežujejo in celo preprečujejo branje. O težavah s prepoznavanjem bolezni oz. stanja in diskriminacijo prizadetih v izobraževalnem sistemu bodo v oddaji Med štirimi stenami pripovedovali ljudje, ki se s skotopičnim sindromom soočajo sami ali pri svojcih.

Mnenje Varuha človekovih pravic, 8. 8. 2023

Varuh človekovih pravic: Potrebne prilagoditve invalidom morajo upoštevati dejanske primanjkljaje, ovire oziroma motnje

Varuh človekovih pravic je prepričan, da je posameznikom treba omogočiti opravljanje mature s prilagoditvami glede na njihove primanjkljaje, ovire oziroma motnje, sicer lahko pride do posegov v pravice, ki jih ščitijo Konvencija o pravicah invalidov in tudi 4. člen ZMat ter 11. člen ZIMI.

Radio Žica, Dr. Blues, 1. 8. 2023

Enes Hodžič: O skotopičnem sindromu v oddaji Dr. Blues

V torek, 1. 8. je bila na spletnem Radiu Žica v pogovorni oddaji Dr. Blues gostja dr. Urška Sešek. Z voditeljem Enesom Hodžičem sta govorila o učnih težavah in skotopičnem sindromu.

POP TV, 24UR, 10. 7. 2023

Ema Čepon: Znani rezultati mature

Zagovornik načela enakosti ugotavlja, da je izpitna komisija diskriminirala dijakinjo, ki ima težave z branjem. Dijakinja je že od osnovne šole uporabljala pri branju barvno folijo, na maturi pa je ni smela uporabljati.

MMC, RTV SLO, 5. 7. 2023

Anka Pirš: Maturitetna komisija je delovala diskriminatorno

Državna komisija za splošno maturo je ravnala diskriminatorno, ko dijakinji s potrjenimi težavami pri branju ni odobrila preprostega pripomočka, ki jo pri pisanju izenači z drugimi dijaki, je ugotovil zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

N1, 26. 6. 2023

J. M.: Komisija na letošnji maturi diskriminirala maturantko s težavami pri branju

Državna komisija za splošno maturo je ravnala diskriminatorno, ko dijakinji s potrjenimi težavami pri branju ni dovolila uporabe pripomočka, je sporočil zagovornik načela enakosti. Zagovornik je poudaril, da bi pripomoček dijakinjo izenačil z drugimi in je ne bi privilegiral.

MMC, RTV SLO, 26. 6. 2023

STA: Zagovornik ugotovil diskriminacijo dijakinje s težavami pri branju pri opravljanju mature

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je državna komisija za splošno maturo ravnala diskriminatorno, ko dijakinji s potrjenimi težavami pri branju ni odobrila uporabe preprostega pripomočka, ki bi jo pri pisanju mature šele izenačil z drugimi dijaki.

Tednik, 19. 6. 2023

Anka Pirš: Zakaj Pika ne sme imeti pripomočka?

Novinarka RTV SLO Anka Pirš je za Tednik pripravila prispevek o tem, kako je dijakinja Gimnazije Šentvid ostala brez prilagoditev na maturi kljub mnenju Varuha človekovih pravic, da ji uporabe barvnih folij in barvnega papirja na maturi ne bi smeli odreči.

Spletni portal Navdihni.me, 15. 6. 2023

Nataša Grah: Ko svet vidiš v drugačnih barvah

Večina izmed nas se spomni otroštva kot brezskrbnega obdobja, ko nam je bila edina skrb ali bo lepo vreme in kje se bomo igrali. Vendar pa imajo otroci tudi svoje izzive, ki jih mi odrasli ne razumemo. Včasih jih ne razumemo, ker so tako posebni, redki, ne prepoznani.

Vzajemnost, junij 2023

Neva Železnik: Plešoče črke pred očmi

V reviji Vzajemnost je izšel članek o skotopičnem sindromu, ki se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti in spolov. O skotopičnem sindromu se je novinarka pogovarjala z Ljubico Kosmač, strokovno vodjo Inštituta za skotopični sindrom.

Mnenje varuha človekovih pravic, 29. 5. 2023

Uporaba barvnih folij in barvnega papirja na maturi

Letošnje šolsko leto se je na Varuha človekovih pravic v zvezi s to pravico obrnila mati dijakinje iz Gimnazije Šentvid. Varuh se je na njeno prošnjo po zaščiti pravice do možnosti, da tudi njena hči s pripomočki (barvne folije, barvni papir) lahko na maturi izkaže svoje znanje, odzval v korist dijakinje.

Inštitut za skotopični sindrom, 6. 1. 2023

Odgovor podpisnikom Skupnega stališča stroke o t. i. sindromu Irlen

Na Inštitutu za skotopični sindrom smo poslali odgovor vsem podpisnikom Skupnega stališča stroke o t. i. sindromu Irlen, hkrati pa smo jih povabili tudi na pogovor.

UKC Ljubljana, 17. 10. 2022

UKC Ljubljana: Skupno stališče stroke o t. i. sindromu Irlen

Oktobra 2022 je bilo na šole in druge inštitucije poslano mnenje nekaterih razširjenih strokovnih kolegijev pod imenom »Skupno stališče stroke o t.i. Irlen oz. skotopičnem sindromu«, v novembru je šole na to mnenje opozorilo tudi MIZŠ. Mnenje je bilo objavljeno tudi na spletni strani UKC Ljubljana.

Jana, 22. 2. 2022

Petra Arula: Kaj pa če ima vaš otrok skotopični sindrom?


V reviji Jana je izšel članek o skotopičnem sindromu, intervju s certificirano presojevalko skotopičnega sindroma po metodi Irlen, dr. Urško Sešek.

VTV – Vaša televizija Velenje: Dobro jutro, 3. 1. 2022

Andreja Petrovič: Kaj je skotopični sindrom

V pogovorni oddaji Dobro jutro je certificirana diagnostičarka po metodi Irlen, Maja Volk odgovarjala na vprašanja o skotopičnem sindromu ter o možnih rešitvah za težave, ki jih le-ta povzroča.

Odmevi, 5. 11. 2021

Evgenija Carl: Strokovnjaki opozarjajo na pripomočke pri branju in pisanju

Novinarka RTV SLO Evgenija Carl je v Odmevih le reciklirala navedbe proti metodi Irlen iz časopisa Delo. Rezultati našega dela govorijo zase.

Delo, 28. 10. 2021

Milena Zupanič: Pričevanja tistih, ki jih barvna očala pomagajo

Tretji članek naj bi poročanje o metodi Irlen uravnotežil, pa temu žal ni tako. Preberite naš odziv

Delo, 21. 10. 2021

Milena Zupanič: Znake drugih motenj pripisujejo skotopičnemu sindromu

Na drugi članek, ki skuša razvrednotiti in v slabi luči prikazati delo in uspehe presojevalcev in diagnostikov skotopičnega sindroma, smo se odzvali s kar dvema obsežnima argumentiranima odzivoma.

Delo, 20. 10. 2021

Milena Zupanič: Otroci potrebujejo strokovno pomoč, ne barvnih očal

Ravno v mednarodnem tednu zavedanja o skotopičnem sindromu 2021 so nas v časopisu Delo presenetili s člankom o tem, da »otroci potrebujejo strokovno pomoč, ne pa barvnih očal«, ter da na Irlen kliniki Slovenija s svojim delom škodimo otrokom.  

Spletni portal Bibaleze.si, 12. 11. 2020

Špela Zupan: Vaš otrok raje bere brez luči? Morda ima skotopični sindrom.

Certificirano diagnostičarko po metodi Irlen, direktorico Irlen klinike doc. dr. Polono Kelava so na portalu Bibaleze.si povabili k intervjuju na temo skotopičnega sindroma.

Nedeljski dnevnik: 8. 1. 2020

Janja Pavlin Dvoršak: Otroci mavričnih očal

Intervju s certificirano diagnostičarko po metodi Irlen, Ljubico Kosmač, strokovno vodjo Inštituta za skotopični sindrom.

RTV Slo 1, Dnevnik, 18. 10. 2019

Rajka V. Pupovac: Skotopični sindrom zamenjujejo z disleksijo

Prispevek v Dnevniku RTV SLO o tem, kaj skotopični sindrom je, ter kako se pogosto zamenja z disleksijo.

Revija Pogled (priloga revij Ciciban in Cicido),             6. 6. 2019

Doc. dr. Polona Kelava: Skotopični sindrom

V reviji Pogled so nas povabili, da pripravimo članek na temo skotopičnega sindroma, namenjen ozaveščanju staršev na to temo.

Radio Slovenija, Prvi program, Svetovalni servis,    11. 3. 2019

Jana Bajželj: Skotopični sindrom

Bralne težave, glavobol, občutljivost na svetlobo, kontraste, vzorce in svetle barve, zmanjšana zaznava globine, razdraženost in slaba koncentracija. Intervju z doc. dr. Polono Kelava.

Radio 94, 7. 3. 2019

Maruša Mele Pavlin: Prepoznajmo skotopični sindrom

Intervju z doc. dr. Polono Kelava, direktorico Irlen klinike Slovenija.

Revija Zarja, 7. 3. 2019

Marija Šalek: Skotopični sindrom: »Na pomoč, črke se premikajo!«

Intervju z doc. dr. Polono Kelava, direktorico Irlen klinike Slovenija.

POP TV, 24 ur, Oddaja Fokus, 2. 9. 2018

Darja Tibaot Ciringer: Disleksija pri nas še vedno velja za sramoto

Prispevek o disleksiji in delno o skotopičnem sindromu, s krajšim intervjujem z Matejo Liberšar, uporabnico barvnih filtrov Irlen, in doc. dr. Polono Kelava, direktorico Irlen klinike Slovenija.

Časopis Po pameti, Časopis o vzgoji, ki deli izkušnje

Čmrlj, Marko Juhant, letnik 2018, št. 10, november

Celotna priloga (14 strani) časopisa Po pameti posvečena skotopičnemu sindromu.

MMC, RTV Slo 1, Uredniški izbor Dnevnik, 9. 11. 2018

Gorazd Kosmač: Skotopični sindrom onemogoča branje in šolo spreminja v pekel

Članek, objavljen v vodilnem spletnem mediju v Sloveniji, ki vsebuje zgodbe posameznikov, ki uporabljajo očala, intervju z doc. dr. Polono Kelava, direktorico Irlen klinike Slovenija, in se ozira na prilagoditve, ki jih uporabnikom omogočajo šole in druge pristojne inštitucije.

Založba Rokus-Klett; Rokusova centrifuga. Znanje v gibanju, 21. 11. 2018

Intervju z Martino Hiti: Skotopični sindrom? Še ena potuha za učence?

Certificirano presojevalko po metodi Irlen, Martino Hiti, so pri založbi Rokus-Klett povabili, da razloži, kaj je skotopični sindrom, ter razlago dopolni s primeri iz prakse.  

Izobraževalno središče Modra akademija, 
21. 11. 2018

Polona Kelava: Skotopični sindrom

Certificirano diagnostičarko po metodi Irlen, direktorico Irlen klinike doc. dr. Polono Kelava so povabili k pisanju prispevka o skotopičnem sindromu.

Bansi, portal RTV Slovenija za otroke, 7. 3. 2017

T. M.: Bi prepoznali skotopični sindrom?

Na portalu Bansi so povzeli vsebino oddaje na 1. Programu Radia Slovenija.

Moja občina – Bohinj, 2017

Marta Sitar: Skotopični sindrom – kaj to sploh je?

Občina Bohinj je skupaj z Inštitutom za disleksijo v Ljubljani, ki deluje v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, pripravila predavanje z naslovom: Kako pri bralnih in drugih težavah pomagajo barve?

Naša žena, junij 2015

Ljubica Kosmač: Ko je branje največja mora

Se otrok muči z branjem, ga med branjem boli glava, ge pečejo oči ali mu črke bežijo po listu? Kaj pa, če ima skotopični sindrom, ki lahko povzroča te in še mnoge druge nevšečnosti pri branju?

Šolski razgledi, 5. 9. 2014

Ljubica Kosmač: Kaj pa, če je skotopični sindrom?

Ljubico Kosmač, ki je kasneje postala certificirana presojevalka in nato še diagnostičarka skotopičnega sindroma po metodi Irlen, ter je soustanoviteljica Irlen klinike Slovenija so povabili, da v članku razjasni, kaj je to skotopični sindrom.